Mail: skriv@livja.dk  |  Telefon: (+45) 2925 9446

Kathy Bates: Ingen læger fortalte mig om risikoen for lymfødem

Kathy Bates

Du kender hende sikkert fra en af de mange film hun har medvirket i. Hun vandt en Oscar for sin hovedrolle i filmen Misery, og hun er kendt for sine roller i film som Stegte Grønne Tomater, Titanic, About Schmidt, The Blind Side og Late Shift.

Hvad du måske ikke ved om Kathy Bates er, at hun er kræftoverlever og har lymfødem.

Det var der ikke ret mange, der vidste, for Kathy Bates holdt det hemmeligt.

Brystkræft og lymfødem

Kathy Bates har haft kræft flere gange. Først livmoderhalskræft og siden brystkræft.

Hendes familie har været ramt af kræft, og hun valgte derfor at få fjernet begge bryster i en dobbelt mastektomi-operation, da hun fik konstateret brystkræft.

Hun fik samtidig fjernet lymfeknuder i begge armhuler, og det havde konsekvenser.

Lige efter operationen mærkede hun jag i begge sine arme, og kort efter begyndte hendes arme at hæve. Hun havde fået lymfødem.

 

Livja har ALT fra LympheDIVAs til dig, der har lymfødem

 

Sig det højt: Lymfødem

En dag dukkede hun op i en ny rolle i det amerikanske tv-program The Doctors og satte ord på sin hemmelighed.

Emnet var lymfødem, en bivirkning af brystkræftbehandling, Kathy Bates har et personligt forhold til efter hun for nogle år siden fik fjernet begge bryster som del af sin behandling for brystkræft.

“Lægerne fokuserer på kræften. De taler ikke om lymfødem. Hverken før eller efter operationen,” siger Kathy Bates i tv-programmet.

Se interviewet med Kathy Bates på The Doctors

Fra horror-movie til horror-liv

Kathy Bates har flere gange beskrevet, hvordan det var den dag, hun fik sin diagnose:

“Hvis du tror, at The American Horror Movie var skræmmende, så skulle du have været med mig i rummet den dag. Jeg råbte og skreg.”

“En socialarbejder sagde til mig, at jeg skulle slappe lidt af og tage en dyb indånding. Jeg kunne have …… hende. Og så måtte jeg bare afsted.”

“Der var ingen mennesker, der helt kunne forstå, hvorfor det var så ødelæggende for mig at få den diagnose.”

Horror-historien blev siden udvidet med senfølgen lymfødem i begge arme.

Lymfødem er en hyppig bivirkning ved brystkræft

Kathy Bates’ sygehistorie ligner mange andre brystkræftkvinders historie.

Der er forskellige bud på præcis hvor mange kvinder, der efter behandling for brystkræft udvikler lymfødem.

Amerikanerne anslår, at henved 10 mio. amerikanere slås med lymfødem.

I Danmark kender ingen tallene helt præcist.

Kræftens Bekæmpelse anslår, at der er 20.000 danskere med lymfødem, men tallet bliver ikke bekræftet af andre lymfødem-eksperter. Så hvor mange, der reelt døjer med lymfødem i Danmark, er usikkert.

Danske forskere anslår, at tallet af brystkræftkvinder, der udvikler lymfødem ligger på mellem 20-60%.

Kathy Bates udviklede sit lymfødem oven på sin operation for brystkræft, hvor hun ud over at få fjernet begge bryster, også fik fjernet en del lymfeknuder i begge armhuler. Især den venstre side er ramt hårdt af lymfødem, fordi Kathy Bates fik fjernet 19 lymfeknuder i sin venstre armhule.

Lymfødem er mere end blot en hævet arm

Lymfødem er en kronisk sygdom, der kan opstå i kølvandet på brystkræft.

Nogle kvinder udvikler det kort efter deres operation eller strålebehandling. Andre får det først år efter deres behandling for brystkræft.

Lymfødem er ikke farligt, men det er forbundet med rigtig mange gener i hverdagen.

Sådan er det også for skuespiller Kathy Bates, der ud over smerter føler træthed og ofte også har en belastende fornemmelse af tunghed i sin arm.

Kathy Bates fungerer i dag som talsperson for et netværk af lymfødem-ramte i organisationen Lymphedema Education and Research Network (LE&RN).

“Det pudsige er, at mange berømtheder døjer med lymfødem, men ingen ønsker at tale om det. Så tænkte jeg, at det måtte jeg gøre,” lyder det fra skuespillerinden.

Hvad er lymfødem?

Lymfødem opstår, når den væske (lymfe eller lymfevæske), der normalt transporteres automatisk rundt i kroppen via vores lymfesystem, ikke kommer ud af stedet men bliver stående i for eksempel en arm eller et ben.

Lymfesystemet er kroppens “skraldemand” og transporterer affaldsstoffer væk og til rensning, så det igen indgår i kroppens naturlige øko-system.

Brystkræftkvinder er særligt udsatte og har risiko for at udvikle lymfødem. Specielt, hvis de har fået fjernet lymfekirtler i armhulen. Under denne operation har de ud over at få fjernet lymfeknuder også fået skåret en del af vævet over, og dermed er det naturlige lymfesystem blevet ødelagt. Det betyder, at lymfevæsken bliver stående i armen og får den til at hæve voldsomt op.

Tidlig indsats batter i forhold til lymfødem

Både i Danmark og udlandet taler lymfødem-eksperter om vigtigheden i at behandle og forebygge lymfødem, så tidligt som muligt.

“I dag ved jeg, at det er vigtigt at blive informeret om lymfødem. Allerede inden man bliver opereret, fordi man allerede der kan blive behandlet,” bemærker Kathy Bates i interviewet på The Doctors.

“Det vigtige er at komme i gang med behandlingen lige efter operationen, så vi ikke spilder tid før patienten udvikler fuldt lymfødem,” understreger læge Emily Iker, læge og direktør ved Lymphedema Center.

“En hurtig indsats kan forhindre udviklingen af stadie to og stadie tre lymfødem, der er en kronisk tilstand for resten af livet.”

Få mere viden om lymfødem

Vi har en række artikler, der kan give dig nyttig viden om lymfesystemet og lymfødem.

 

Tips & tricks i indbakken

Læs videre…

Pin It on Pinterest

Share This
0
Din kurv