Kathy Bates. Du kender hende sikkert fra en af de mange film hun har medvirket i. Hun vandt en Oscar for sin hovedrolle i filmen Misery. Kathy Bates er også kendt for sine roller i film som Stegte Grønne Tomater, About Schmidt og Late Shift.

For nylig dukkede hun op i en ny rolle i det amerikanske tv-program The Doctors.

Emnet var lymfødem, en bivirkning Kathy Bates har et personligt forhold til efter hun for nogle år siden fik fjernet begge bryster som del af sin behandling for brystkræft.

“Lægerne fokuserer på kræften. De taler ikke om lymfødem. Hverken før eller efter operationen,” siger Kathy Bates i tv-programmet.

Se interviewet med Kathy Bates på The Doctors

Tidlig indsats batter i forhold til lymfødem

Både i Danmark og udlandet taler lymfødem-eksperter om vigtigheden i at behandle og forebygge lymfødem, så tidligt som muligt.

“I dag ved jeg, at det er vigtigt at blive informeret om lymfødem. Allerede inden man bliver opereret, fordi man allerede der kan blive behandlet,” bemærker Kathy Bates i interviewet på The Doctors.

“Det vigtige er at komme i gang med behandlingen lige efter operationen, så vi ikke spilder tid før patienten udvikler fuldt lymfødem,” understreger læge Emily Iker, læge og direktør ved Lymphedema Center.

“En hurtig indsats kan forhindre udviklingen af stadie to og stadie tre lymfødem, er er en kronisk tilstand for resten af livet.”

Læs guiden: Vær at vide om lymfødem

Lymfødem er en hyppig bivirkning ved brystkræft

Der er forskellige bud på præcis hvor mange kvinder, der efter behandling for brystkræft udvikler lymfødem.

Amerikanerne anslår, at henved 10 mio. amerikanere slås med lymfødem.

I Danmark kender ingen tallene helt præcist.

Kræftens Bekæmpelse anslår, at der er 20.000 danskere med lymfødem, men tallet bliver ikke bekræftet af andre lymfødem-eksperter. Så hvor mange, der reelt døjer med lymfødem i Danmark, er usikkert.

Kathy Bates udviklede sit lymfødem oven på sin operation for brystkræft, hvor hun ud over at få fjernet begge bryster, også fik fjernet en del lymfeknuder i begge armhuler. Især den venstre side er ramt hårdt af lymfødem, fordi Kathy Bates fik fjernet 19 lymfeknuder i sin venstre armhule.

Hør Kathy Bates’ historie om lymfødem

Lymfødem er mere end blot en hævet arm

Lymfødem er en kronisk sygdom, der kan opstå i kølvandet på brystkræft.

Nogle kvinder udvikler det kort efter deres operation eller strålebehandling. Andre får det først år efter deres behandling for brystkræft.

Lymfødem er ikke farligt, men det er forbundet med rigtig mange gener i hverdagen.

Sådan er det også for skuespiller Kathy Bates, der ud over smerter føler træthed og ofte også har en belastende fornemmelse af tunghed i sin arm.

Kathy Bates fungerer i dag som talsperson for et netværk af lymfødem-ramte i organisationen Lymphedema Education and Research Network (LE&RN).

“Det pudsige er, at mange berømtheder døjer med lymfødem, men ingen ønsker at tale om det. Så tænkte jeg, at det måtte jeg gøre,” lyder det fra skuespillerinden.

Hvad er lymfødem?

Lymfødem opstår, når den væske (lymfe eller lymfevæske), der normalt transporteres automatisk rundt i kroppen via vores lymfesystem, ikke kommer ud af stedet men bliver stående i for eksempel en arm eller et ben.

Lymfesystemet er kroppens “skraldemand” og transporterer affaldsstoffer væk og til rensning, så det igen indgår i kroppens naturlige øko-system.

Brystkræftkvinder er særligt udsatte og har risiko for at udvikle lymfødem. Specielt, hvis de har fået fjernet lymfekirtler i armhulen. Under denne operation har de ud over at få fjernet lymfeknuder også fået skåret en del af vævet over, og dermed er det naturlige lymfesystem blevet ødelagt. Det betyder, at lymfevæsken bliver stående i armen og får den til at hæve voldsomt op.

 

Lotte Seheim er journalist (DJ), brystkræftoverlever og livsnyder. Hun har stiftet LivJa for at hjælpe andre kvinder, der har eller har haft brystkræft, med at komme fra kræft til kræfter.

 

Pin It on Pinterest