En kompressions BH – hvad er det? Og hvem har brug for sådan én?

Det og en masse andre ting bliver du klogere på efter at have læst denne guide.

En BH med kompression

Navnet siger det næsten: En kompressions BH er en BH med kompression.

Kompression betyder tryk eller pres og er en egenskab som kvinder, der bliver brystopereret eller hjerteopereret kan have brug for. Både lige når de er blevet opereret og måske også i årene, der følger.

En kompressions BH er vigtig for kvinder, der

 • er blevet behandlet for brystkræft
 • har lymfødem i arm, bryst eller ryg
 • har fået lavet rekonstruktion af deres bryst
 • har fået lavet en reduktion af deres bryst
 • er hjerteopererede og har brug for en BH, der holder brystpartiet og brystbenet sammen efter operationen.

Fakta om vores lymfesystem

Ligesom vi bliver født med et sindrigt system af blodårer og vener, så er vi også begavet med et lymfesystem. Lymfesystemet er en slags kroppens skraldemand, der fjerner alle de overskydende affaldsstoffer, der ikke bliver transporteret væk via blodet.

Rundt omkring i kroppen sidder små lymfekirtler og arbejder for os. De knokler på livet løs og har stor betydning for vores immunssystem, der sikrer os modstandskraft mod diverse sygdomme og infektioner.

Når man bliver opereret og får skåret sit lymfesystem over, eller får kemo og strålebehandling i forbindelse med f.eks. brystkræft eller lymfekræft, opstår der i mange tilfælde den kroniske tilstand, der kaldes lymfødem.

Lymfødem er, når lymfevæsken ikke længere kan løbe af sig selv og bliver stående i en den opererede eller bestrålede del af kroppen.

Brystkræftkvinder rammes ofte af lymfødem

For kvinder, der er blevet brystopereret eller behandlet for kræft med kemo og stråler, er der ekstra grund til at være opmærksom og gøre noget godt for sig selv.

Brystoperationer og behandling for lymfe- eller brystkræft øger nemlig risikoen markant for at udvikle lymfødem.

Nogle fagfolk vurderer, at lymfødem rammer 20 % af de kvinder, der får brystkræft. Andre forskere anslår, at tallet er meget højere, nemlig omkring de 42-65 %.

Her er to meget forskellige bud på, hvor mange kvinder, der rammes af lymfødem efter behandling for brystkræft. Fra konference om brystkræft på Rigshospitalet, efterår 2015.

Lymfødem kan opstå lige efter operationen, eller efter behandling med f.eks. kemo eller stråler. Eller det kan opstå mange år efter behandlingen pga. stik, overbelastning, kulde- eller varmepåvirkning eller infektion.

Lymfødem er en kronisk tilstand, der varer resten af livet, når først man har udviklet det. Lymfødem er ikke livstruende, men det er krævende og påvirker dagligdagen i større eller mindre grad.

Nogle kvinder har lymfødem i armen, andre har det i armhulen, hen over brystet eller på ryggen.

Behov for en særlig BH

For nogle kvinder er en kompressions BH et hjælpemiddel de bruger i en afgrænset periode af deres liv. Det gælder f.eks. kvinder, der er hjerteopereret eller kvinder, der har fået lavet en rekonstruktion eller reduktion af deres bryst. Her er der behov for en kompressions BH til at holde sammen på det opererede eller behandlede område i en periode.

For andre – f.eks. kvinder, der har lymfødem – er kompressions BHen en fast og nødvendig følgesvend resten af deres liv.

Forskellige slags kompressions BHer

Der findes forskellige typer af kompressions BHer, der er gode alt efter, hvad din situation er.

Eva kompressions BH

Eva kompressions BH

Nogle er designet til dig, der lige er opereret. Her kunne du med fordel overveje at læse mere om en Anita kompressionsvest med ekstra kompressionsbælte. Se udvalget af BHer til lige efter operation eller strålebehandling.

Anita kompressions BH - hvid

Anita kompressions BH

Anita kompressionsvest er også velegnet til dig, der har brug for et konstant pres. Et godt alternativ er Amoenas Eva kompressions BH. Begge disse BHer åbnes og lukkes foran.

En Lymph O Fit kompressions BH er specielt udviklet til at stimulere dit lymfesystem og sætte ekstra gang i den cirkulation, der er blevet beskadiget.

Lymph O Fit Kompressions BH

Lymph O Fit Kompressions BH

Lymph O Fit er fra Anita og betegnes af mange som kompressions BHernes Rolls Royce.

Det særlige ved denne kompressions BH er, at den i stoffet har små zig-zag mønstre, der gnider mod huden hver gang du bevæger dig. På den måde er alle dine bevægelser med til at stimulere dit lymfesystem.

Kompressions BHens særlige egenskaber

En kompressions BH har særlige egenskaber som f.eks.:

 • Lomme til din brystprotese
 • Kraftigere stropper, der kan aflaste dine skuldre
 • Specielt snit under armhulen
 • Åndbarhed
 • Hægte lukning foran
 • Lukning med lynlås foran
 • Bomuld eller andet materiale
 • God komfort
 • Specialdesignet til brystoperede og hjerteoperede kvinder

Hvilken kompressions BH skal du vælge?

Føler du dig lidt på herrens mark i forhold til at vælge, hvilken kompressions BH du skal bruge? Og oplever du, at der ikke er særligt mange at vælge imellem?

Fortvivl ikke! Der findes faktisk flere forskellige slags kompressions BHer.

Tag et kig i Livja Butikken og dan dig et overblik over, hvilke muligheder du har.

Søg bevilling til en kompressions BH hos din kommune

Hvis du har lymfødem, har du mulighed for at søge om en bevilling til en kompressions BH hos din kommune.

De fleste kommuner bevilger to kompressions BHer om året. MEN – der kan være forskelle mellem de enkelte kommuner, så spørg altid din egen kommune, hvad deres praksis er.

Livja har lavet en guide, der hjælper dig med at søge en bevilling til en kompressions BH.

Den form for hjælp står beskrevet i serviceloven, der er den lovgivningsmæssige ramme omkring kommunernes bevillinger til forskellige typer af hjælpemidler.

Du kan frit vælge din leverandør

Når du har fået din bevilling til en kompressions BH, kan du frit vælge hvilken leverandør du vil bruge den hos.

Det betyder, at du kan bruge din bevilling hos Livja – også selvom din kommune har indgået aftale med en anden leverandør. Det kaldes for frit leverandørvalg, og det står også beskrevet i servicelovens § 112, stk.3.

Frit leverandørvalg iflg. serviceloven til at bruge bevilling til armstrømpe

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This