Mail: skriv@livja.dk  |  Telefon: (+45) 2925 9446

De har gamblet med mit liv – Region H beklager den forsinkede screening

I disse dage modtager 418 kvinder i Region Hovedstaden et brev med en undskyldning.

”Vi skriver til dig, fordi vi vil gøre dig opmærksom på, at du desværre ikke har været indkaldt til rettidig screening for brystkræft. Det beklager vi,” lyder det i brevet, der er signeret af Else Hjortsø, vicekoncerndirektør i Region Hovedstaden.

Region H beklager den sene indkaldelse til screening for brystkræft i Region H

Hanne Forsmark har modtaget Region Hovedstadens brev og ved ikke om hun skal grine eller græde over regionens undskyldning.

”Det er mit liv, de har gamblet med, og det synes jeg ikke er ok.”

”Man må sige, at Region Hovedstaden forstår at slå benene væk under én. Lige nu er jeg både ked af det og samtidig rasende. Jeg var nemlig en af dem, som ikke selv havde fundet knuderne, da de lå dybt og den ene var aggressiv.”

Kender du noget til denne sag?

Hvis du selv eller én du kender, ved eller tænker noget, der kan være relevant for sagen, så skriv din kommentar nederst på siden.

Eller send LivJa en besked direkte her.

Sundhedsloven og hverdagen

Ifølge Sundhedsloven skal alle kvinder mellem 50 og 69 år tilbydes en screening for brystkræft hvert andet år. Der må maksimalt være to år og tre måneder mellem mammografiscreeningerne.

Det er denne screening Region Hovedstaden ikke har kunnet overholde.

”En intern undersøgelse i Region Hovedstaden har vist, at du og andre berørte kvinder har været indkaldt med få måneders forsinkelse.”

”Vi kan dog desværre ikke udelukke, at din kræftsygdom kunne have været opdaget tidligere, hvis du var blevet inviteret,” skriver Else Hjortsø, der er vicekoncerndirektør i Region Hovedstaden.

Region H beklager forsinket indkaldelse til screening for brystkræft

Det kan ikke passe

Da Hanne Forsmark fik brevet var hun forundret. Hun ventede ingen indkaldelser eller lignende til undersøgelser i Region Hovedstaden.

”Da jeg læste brevet, måtte jeg læse det igen for jeg troede ikke på det, jeg læste. Tænkte, at det måtte være en misforståelse.”

”Jeg blev ked af det, men det skiftede hurtigt til vrede. Hvordan kan man tillade sig ikke at indkalde rettidigt?”

”Selvom de to kræftknuder nok alligevel havde været der inden screeningen, var den ene som var aggressiv måske ikke blevet så stor. Og måske havde der heller ikke nået at være spredning til lymfekirtler. Dem var man nødt til at fjerne, og det giver nu en del bevægelsesproblemer med armen og smerter i skulderen.”

Nordjysk fortilfælde

I efteråret 2014 erkendte ledelsen i Region Nordjylland, at der havde været fejl i deres indkaldelser til screening helt tilbage til 2009.

I den periode er 23.500 kvinder blevet tilbudt deres screening for brystkræft for sent. Nogle kvinder fik indkaledelsen få måneder for sent, og godt 700 kvinder fik undersøgelsen tilbudt med mere end 12 måneders forsinkelse.

”Vi har sikret, at alle kvinder nu bliver rettidigt inviteret til screening. Årsagen til fejlen var primært, at de rettelser vi havde lavet sammen med it-leverandøren ikke fik systemet til at invitere de kvinder, der havde ventet længst tid. Det er vi dybt utilfredse med. Vores testmiljø har samtidig ikke været tilstrækkeligt, og vi har haft for få muligheder for at kontrollere systemet,” siger Dorte Stigaard, it-direktør i Region Nordjylland på regionens hjemmeside.

 

Læs også artklen: Udløser forsinket indkaldelse til mammografi erstatning?

Kender du noget til denne sag?

Hvis du selv eller én du kender, ved eller tænker noget, der kan være relevant for sagen, så skriv din kommentar nedenfor.

Eller send LivJa en besked direkte her.

 

Tips & tricks i indbakken

Læs videre…

Pin It on Pinterest

Share This
0
Din kurv