God hudpleje er vigtig for alle mennesker. Huden er den del af kroppen, der beskytter os mod bakterier udefra. Gør der hul på huden er der fri adgang, og vi kan få infektioner.

Når du har lymfødem er det ekstra vigtigt, at du passer og plejer din hud, så godt du kan. En infektion i den del af kroppen, hvor du har lymfødem kan med lynets hast føre til en rosen-infektion. Den er både ubehagelig og besværlig, og rosen-infektioner kræver behandling med antibiotika.

Hvorfor er god pleje afgørende for dig med lymfødem?

Et lymfødem er en varig hævelse i f.eks. arm, ben, mave eller ansigt.

Mange får lymfødem efter en operation eller efter deres kræftbehandling. Det kaldes sekundært lymfødem.

Andre er født med lymfødemet, der så betegnes primært lymfødem.

Uanset om du har lymfødem af den eller den anden slags, så er huden i det område, hvor du har lymfødem ekstra sårbar. Lymfødem er ensbetydende med, at dit lymfesystem ikke flyder af sig selv, men skal hjælpes rundt og tilbage til kroppen med enten forskellige former for lymfedrænage og med kompression.

Hvad betyder god hudpleje?

Uanset, hvor dit lymfødem sidder, så skal du vænne dig til at have ekstra opmærksomhed på din hud i det område, hvor du har lymfødem.

Det betyder, at hvis du har lymfødem i armen, så skal du holde øje med huden i dette område og give den ekstra opmærksomhed.

Hvordan plejer du din hud bedst muligt?

Tjek din hud dagligt. Sørg for, at huden er velplejet og ikke tørrer ud. Det gør du ved at give den et god creme, der helst er uden parfumestoffer.

Udtørring betyder omvendt, at huden begynder at sprække, så bakterier har let ved at finde en vej ind i din krop – og vupti, så har du en infektion.

Sådan behøver det ikke være, og det bedste er, at du rent faktisk kan gøre noget ved det selv ved at sørge for god hudpleje.

Hvilken creme skal du vælge?
Et rigtig godt og gennemprøvet bud er Marselisborg Cremen, der oprindelig er udviklet af hudlæger på Marselisborg Hospital til mennesker med hudlidelser.

Mange kræftpatienter har glæde af cremen, der kraftig uden at fedte. De bruger den f.eks. efter deres strålebehandling og i årene efter, fordi cremen gør det nemt at passe godt på huden.

Du finder Marselisborg Creme i Livja Butikken.

Vær også opmærksom på stik og rifter

En anden del af det at sørge for god hudpleje er at holde øje med, om du får stik eller rifter på den lymfødem-arm eller den kropsdel, hvor dit lymfødem er placeret.

Så snart du opdager, at du er blevet stukket af en myg (eller et andet insekt, der har boret hul i din hud) eller har fået en rift, så rens området grundigt med sæbe og vand.

Rens straks huden efter myggestik - det er også god hudpleje

Hold ekstra godt øje med stikket og riften og kontakt din læge, hvis det udvikler sig. Kunsten er at gøre noget ved det FØR det bliver til en decideret infektion.

Tip: Mange med lymfødem har altid en pakke penicilin/antibiotika liggende til netop at bekæmpe en infektion, hvis uheldet eller myggen skulle være ude. På den måde nedsætter de risikoen for at en evt. infektion udvikler sig til rosen.

Flere lymfødemikere rejser aldrig på ferie uden antibiotika i toilettasken af samme grund.

Hurtig indgriben og hurtig behandling er afgørende vigtig for dig, der er lymfødemiker.

Tal med din praktiserende læge eller den læge, du møder på hospitalet, hvis du stadig er i behandling eller går til kontroller om at være klar, hvis du bliver bidt eller river dig.