Hormonfølsom brystkræft – eller østrogenfølsom brystkræft – er den mest almindelige form for brystkræft.

70-75 procent af de godt 4.700 kvinder, der hvert år får brystkræft i Danmark, får den hormonfølsomme type brystkræft.

Fakta om hormonfølsom brystkræft

Kræftceller vokser allerbedst, når de kan nære sig af det kvindelige kønshormon østrogen.

Når du har hormonfølsom brystkræft betyder det, at du har nogle specielle modtagere eller receptorer på dine celler. Modtagerne / receptorerne tiltrækker østrogen, og det virker som gødning for celler, der udvikler sig til kræftceller.

Det er her kræftlægerne sætter ind med antihormon-behandling med Tamoxifen eller Femar. Tamoxifen går ind og blokerer, så dine celler ikke modtager østrogen.

Hormonproduktion i hele kroppen

Indtil kvinder kommer i overgangsalderen bliver det meste østrogen dannet i æggestokkene.

Siden hen – efter overgangsalderen – bliver hormonerne produceret andre steder i kroppen – hovedsaligt i muskler og  binyrer.

Kvinder med hormonfølsom brystkræft tilbydes antihormonal efterbehandling uanset om de er kommet i overgangsalder eller ej.

Tamoxifen gives til kvinder, der ikke er kommet i overgangsalder endnu. Tidligere var anbefalingen, at kvinder med hormonfølsom brystkræft fik Tamoxifen i fem år. I 2014 har de danske onkologer ændret praksis og forlænget tilbuddet om efterbehandling med Tamoxifen.

Læs mere om Tamoxifen.

Kvinder, der har passeret overgangsalderen, får Femar (letrozol). Femar er en såkaldt aromatasehæmmer, der nedsætter koncentrationen af østrogen i blodet.

Begge præparater nedsætter kvindernes risiko for tilbagefald og reducerer dødeligheden på grund af brystkræft.